Kan Uyuşmazlığı Nedir,Rh Uygunsuzluğu

Kan uyuşmazlığı basit bir testle anlaşılabilen, farkına varılmadığı zaman bebekte, derin bir kansızlık, kalp yetmezliği, ödem gibi önemli sağlık sorunları oluşturabilen bir durumdur.

Kan uyuşmazlığı testi var mıdır, kan uyuşmazlığı tedavisi nasıl yapılır?

Rh(-) bir kadın ile Rh(+) bir erkek evlendiği zaman Rh uygunsuzluğu durumundan bahsedilir.  Böyle bir evlilikte gebelik oluştuğu zaman, doğacak çocuk Rh(+) ise anne bebek arasındaki kan bağı nedeniyle, bebekten anneye geçen alyuvarlar belirli bir miktarı aştığında, annede buna karşı antikor oluşuyor. Oluşan bu antikorlar, göbek kordonu yoluyla  bebeğe geçerek, kanındaki alyuvarları parçalıyor. Bunun sonucunda hızlı alyuvarlar yıkımı nedeniyle, anne karnındaki bebekte derin bir kansızlık ve buna bağlı gelişen kalp yetmezliği, vücutta yaygın su toplanması (ödem)  görülür. Doğum sonrasında ise bu tabloya ilk 24 saat içinde başlayan ve hızlı ilerleyen sarılık eklenir. Gerek anne karnında gerekse doğumdan sonra oluşan bu tablolar, tedavi edilmediği zaman öldürücü olabilir ya da ciddi sakatlıklara yol açabilir.

Bu tablo Rh uygunsuzluğu olan her gebelikte meydana gelmiyor..Çünkü alerjik reaksiyonlar, alerjenle ilk karşılaşıldığında ortaya çıkmadıklarından, genel olarak ilk gebelikte bu tablo beklenmez. Ancak, ilk karşılaşmada allerjen yoğun miktarda ise alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Gebelikte, anne bebek arasında fazla miktarda kan geçişine neden olabilecek ciddi kanamalara, ilk gebelikte de Rh uygunsuzluğu tablosu ortaya çıkabilir. Bundan dolayı Rh uygunsuzluğu çoğunlukla ikinci gebelikten itibaren sorun yaratmaktadır.


 

Kan uyuşmazlığı nedir, rh uygunsuzluğu hangi durumlarda oluşur?

Kan uyuşmazlığı yani, Rh uyuşmazlığı olan bir çiftin ne yapması gerekir? Uyuşmazlık iğnesi, uyuşmazlık aşısı yapılmalı mıdır?

Düşük ya da kürtaj durumunda,

Dış gebelik ameliyatlarından sonra ilk 72 saat içinde annede antikor oluşmasını engelleyen koruyucu aşıyı (halk arasında bilinen ismiyle uyuşmazlık iğnesi) mutlaka yaptırmaları gerekir.

Gebelikte, bebeğin kan gurubu bilinmediğinden dolayı, 28. haftada, doğumdan sonra ise bebek kan gurubu Rh(+) saptandığı durumunda ilk 72 saat içinde koruyucu aşı yapılmalıdır.

Rh uygunsuzluğu tablosu gebelikte bir takım testlerle araştırılabilen, gerek gebelikte gerekse doğumdan sonra tedavisi ve korunması mümkün olan bir durumdur. Yukarıda belirtilen durumlarda proflaksi yapıldığı zaman sonraki gebelik döneminde koruyucu etki sağlar.       

Dikkat!

Kürtaj olmayı planlıyorsanız kendi kan gurubunuzu ve eşinizin kan gurubunu bilmeniz gereklidir. Eğer kan uyuşmazlığı var ise kürtajdan sonraki ilk 72 saat içinde uyuşmazlık  iğnesi veya diğer adı ile uyuşmazlık aşısı yapılması gerekmektedir.    


Kürtaj Randevusu|Kürtaj Bilgileri | Kürtaj Tekniği | Kürtaj Sık Sorulanlar | Kürtajın Riskleri | Kürtaj Sonrası | Kürtaj Fiyatları

 

ANASAYFA | BİZ KİMİZ | YASAL UYARI | SİTEMAP | RANDEVU

Top Cosmetic Surgeons   Cosmetic Surgery    

doktornevra.com   e-gebelik.net  genitalsigil.net    kurtaj.info   Mitera Google map

                                                                               © Copyright 2006. www.kurtajrehberi.net . Tüm Hakları Saklıdır