Kürtaj Nedir? Kürtaj Hakkında Genel Bilgiler

Kürtaj en sık kullanılan anlamı ile rahim içinden bir doku, parça  almak anlamına gelir.Kürtaj işlemi genel olarak gebeliğin sonlandırılması, tahliyesi  amacıyla yapılmaktadır. Tıbbi tahliye olarak da isimlendirilen kürtaj halk arasında  “kürtaş” , “gebelik sonlandırma” , “küretaj” , "çocuk aldırma" ve “bebek aldırma” tabirleri  sıklıkla  kullanılmaktadır. Bu işlem  gebelik sonlandırma dışında da tanı amaçlı biopsi amacı ile yapılabildiği gibi  tedavi amaçlı bir işlem olarak da uygulanabilmekte ve bu tanısal ileme  de tıp dilinde D&C (dilatasyon ve küretaj) denmektedir. 

İstenmeyen  gebelik  olduğunda  yada tıbbi sebepler ile bir kürtaj gerektiğinde (Tıbbi olarak kürtaj gerektiren işlemler; boş gebelik - anembriyonik gebelik-  bozulmuş gebelik, tam olmayan düşük-inkomplet abortus- , mol gebeliği gibi.. )  bu şelm bir kadın doğum uzmanı tarafından ve önerisi ile yapılmalıdır. Gebelik haftası yapılacak işlemin güvenliği ve olaşabilecek risklerin olasılığı ile doğrudan ilişkilidir.  Gebelik haftasının büyümesi  kürtajın risklerini ve işlem esnasında kullanılacak vakum  kanüllerinin  ( karmen kanülleri) çaplarının büyümesine ,  işlem süresinin  de doğal olarak daha fazla  uzamasına neden olacaktır. Sonuçta tüm bunlar kürtaja ait risklerin görülme sıklığını  da arttırır. Zamanlama olarak gebelik kesesinin son adet tarihinin ilk gününe göre 5 haftada ultrasonografi ile görüleceği dikkate alınırsa 5.-7. haftalar arası  müdahalenin yapılması  en uygundur.

Gebelik haftası   hesaplarken  genellkle yanlış hesaplamalar yapmakta ve arzu edilmeden beklenenenden daha büyük gebelik haftalarına ulaşılmaktadır. Bir gebelik haftası hesaplanırken gebeliğin muhtemel oluşma anı yani cinsel birleşmenin  olduğu gün gebelik haftası hesaplamasında dikkate kesinlikle  alınmaz!!!  Bir gebelik haftası hesaplaması nda en son görülen adetin ilk gününden itibaren bu güne kadar geçen süre hesaplanarak doğru gebelik haftası saptanır. Örnek olarak 10 haziran son adet tarihinin ilk günü ise 25 temmuz’da  bu gebelik 6 haftalıktır. Gebelik haftasının tam ve doğru  hesabı için bizim geliştirdiğimiz beklenen doğum haftanız isimli otomatik hesaplayıcı da kullanmanızı tavsiye ederiz.Unutmayın ki, kürtajın tüm riskleri gebelik haftası büyüdükçe doğal sonuç olarak artar ve kürtaş işlemi sonrası hastanın iyileşme ve doğal hayatına dönme süresi de uzar.

Ülkemizde kürtaj için yasal sınır 10. gebelik haftasına kadardır.Yasal sınırlar içinde  kürtaj işlemi için uygun haftada tespit edilen istenmeyen gebeliklerde kürtaş  işlemi lokal anestezi (rahim ağzında  bölgesel uyuşturma, bölgesel anestezi) veyahut  genel anestezi  (koldan yapılan bir  iğne ile kısa süreliğine uyutularak) altında uygulanabilir.Önerimiz tabii ki eğer tıbbi bir engel yok ise genel anestezi ile işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi açısından yapılmasıdır. Özellikle ilk kez kürtaj işlemi yaptıran kadınlar ve sezeryan ile doğum yapmış kadınlarda genel anestezi ile kürtaj işlemini yaptırmalarını da tavsiye ederiz.  Normal doğum yapmış ve daha önceden birden fazla kürtaj deneyimi olanlar, ağrı eşiği yüksek olan  kadınlar ve eğer gebelik haftası da 7. gebelik haftasını geçmiyor ise  ise lokal anestezi ile de kürtaj yaptırabilirler.

Deneyimli ve tecrübeli bir jinekolog tarafından gerekli tüm özen gösterilirse olabilecek en az risk ile kürtaj güvenli bir şekilde tabii ki yapılabilmektedir. Günümüzde  maalesef bir çok kadın "ucuz kürtaj" olabilmek için ile gerekli  olması gereken temizliğe, steriliteye , önerilen  tekniğe uyulmayan ve kürtaj işlemini kimin dahi yaptığını bilmedikleri kliniklerde – merkezlerde gereksiz  riskler alarak kürtaj olabilmektedirler. Korkuyorsanız ve güvenli kürtaj olmak istiyorsanız, bu konuda deneyimli ve kimliğini bildiğiniz hekimleri seçmeniz gerekmektedir..

Kürtaj  Çeşitleri Nelerdir?
1. Gebelik Tahliyesi, İstenmeyen Gebelik sonlandırılması, Tıbbi Tahliye;
İstenmeyen gebeliklerin , arzu edilmeyen hamileliklerin sonlandırılması amacı ile yapılır ve tıbbi tahliye olarak da isimlendirilir. Ülkemizde kanunen18 yaşından büyük kadınlarda 10 haftaya kadar bekar iseler kendi rızası ile , resmi olarak evli ise eşinin  de onayı alınarak yapılır. Gebelik sonladırma işlemi  bir çok gelişmiş ülkede olduğu gibi bizler tarafından da  "vakum tekniği" ile yani enjektör içerisine negatif basınçla çekme şeklinde yapılmaktadır. Uyguladığımız bu teknik hakkında detaylı bilgileri sitemizde “Kürtajın Tekniği“  bölümünde okuyabilirsiniz.

2. Probe Küretaj (PC)
Anormal kanamalarda ve kanama bozukluklarında , özellikle menopoz sonrası kanamalarda teşhis bazen de tedavi amaçlı yapılan işlemdir. Rahim içi metal keskin küretler ile kazınır ve temizlenir. Tedavi amacı da güden bu küretaj işlemi ile  patolojiye gönderilen parça  ile; endometrial hiperplazi, rahim kanseri, rahimde yaşa bağlı zayıflama (atrofi) teşhisi konabilir. Bu işlem sırasında rahim ağzı kanserine yönelik rahim ağzı kanaldan parça alınması işlemide yapılırsa ( endoservikal küretaj) nuna “fraksiyone küretaj” ismi verilmektedir

3. Rest küretaj (RC)

Kendiliğinden olan bir düşükten sonra içeride kalan gebeliğe   ait parçaları temizlemek için yapılan kurtaj  için verilen isimdir. Rest küretajtekniği normal gebelik sonlandırmadaki  ile de aynı olmasına rağmen bazen içeride kalan plasenta parçaları rahim içine yapışmış olabileceği için ,rahim içini tam temizleyebilmek için metal  küret 8 keskin küret ) aletlerinin de kullanılması gerekebilmektedir.

 
Kürtaj Randevusu|Kürtaj Bilgileri | Kürtaj Tekniği | Kürtaj Sık Sorulanlar | Kürtajın Riskleri | Kürtaj Sonrası | Kürtaj Fiyatları

 

ANASAYFA | BİZ KİMİZ | YASAL UYARI | SİTEMAP | RANDEVU

Top Cosmetic Surgeons   Cosmetic Surgery    

doktornevra.com   e-gebelik.net  genitalsigil.net    kurtaj.info   Mitera Google map

                                                                               © Copyright 2006. www.kurtajrehberi.net . Tüm Hakları Saklıdır