Kürtajın Riskleri

Perforasyon kürtajda (rahim delinmesi ):
Rahimde delinme riski gebelik yaşı büyüdükçe artmakla beraber vakum kürtajlarda plastik kanüller kullanıldığından çok  nadir görülür. Çoğu kere rahimde oluşan  delik  küçük ve rahmin tepe kısmında olduğundan kanama olmaz ve kendiliğinden kapanır.Delinme alanı büyük ise  kanama fazla olacağından acil ameliyatla alınması gerekir. Rahimdeki delinme daha çok rahim ağzının “buji” kullanılarak açıldığı dönemde olur. Hekim kürtaj konusunda ne keder çok deneyimli ise rahimde perforasyon olma olasılığı da o kadar çok azdır.
Enfeksiyon, iltihaplanma olması :
Kürtajda hijyen ve deneyim çok önemlidir. Kürtajda kullanılan aletlerin hijyenik olması ve kullanılan vakum kanüllerinin “dispozıbl” yani bir kerelik kullanılan olması gereklidir. Bazı merkezler, klinikler  maalesef ucuz kürtaj yapabilme politikası ile bir kez kullanılıp atılması gereken plastik kanülleri birden çok kez hatta defalarca kullanmaktadırlar.  Enfeksiyona kürtaj hijyeni sebep olabileceği gibi bir o kadar da kürtaj olan  kişinin kendi ihmali (kürtaj sonrası erken cinsel ilişki, havuza-denize  girme, antibiyotikleri düzenli kullanmama, dış ortamdan enfeksiyon alma gibi..) sonucu 5-6 gün sonra da gelişebilir. Enfeksiyon durumunda ağrı,akıntı ve fazla kanama görülür ve koruyucu antibiyotik önlem için kullanılmalıdır. Enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmez ise  Fallop tüplerinde hasara, rahim içi tabakada yapışıklıklara  (asherman sendromu) neden olabilir.
Kürtaja rağmen gebeliğin devam etmesi:
Gebelik kesesi rahim içinde ultrason ile görüntülenmeden, çok erken dönemde yani  5 haftadan önce yapılan küretajlarda meydana gelebilir. Kürtaj sırasında vakum ile kese çok küçük olduğu için aspire edilip alınamaz. Bu sebeple kürtajda 1 hafta sonra kontrol olmak çok önemlidir, eğer bu tür erken gebelik haftalarında yapılan kürtaj sonrası kontrolde gebeliğin devamı  tespit edilir ve ikinci bir kürtaj maalesef gerekir.
Kürtajda rahimde parça kalması (rest plasenta):
Kürtajın en sık görülen istenmeyen olumsuzlıklarındandır ve kürtaj dan sonra kanamanın artması ile anlaşılır. Bazen kanama 10-15 gün sonra  da görülebilir. Bu nedenle kürtaj sonrası bir hafta sonra yapılan kontrol ultrasonografisi önemlidir.Tedavi olarak kürtaj tekrar yapılır. Rahim içinde parça kalmasını atlamamak için bizim de yaptığımız gibi en doğrusu kürtajdan hemen sonra hasta anesteziden uyanmadan rahim içini ultrasonografi ile kontrol etmek ve parça kalmadığından emin olamktır..
Kürtaj sonrası rahim içi kan birikmesi (hematometra):
Çok nadir görülür ve epey ağrılıdır. Daha çok 8 haftadan büyük gebeliklerde veya yaşlı, 2 den fazla doğum yapmış  anne adaylarında görülür. Rahim kasılıp toplayamaz ve rahim ağzının hızla kapanması sonucu rahim içinde kan birikmesinden meydana gelir. Rahim ağzının buji veya steril ince bir kanül  ile açılması problemi hızla çözer ve ek olarak da  rahmin hızlı toplamasına yardımcı ilaçlar verilebilir.
Başarısız kürtaj işlemi:
Nadiren de olsa olabilir. Daha çok önceden yapılan rahim ağzında yara yakılması, konizasyon gibi işlemler, eski sezaryenlere bağlı veya doğumsal rahim kanalındaki şekil ve yapı  bozuklukları, çift rahim gibi doğumsal  anomaliler veya rahim kanalının yapısını bozan myomlar, kistler  gibi sebeplerden dolayı rahim ağzı açılamaz ve teknik olarak kürtaj gerçekleştirilemez.  Böyle durumda fazla ısrar etmeden hastaya  durum izah edilirr ve  bu sırada ağızdan alınan veya rahim ağzına konan ilaçlar ile rahim ağzının açılması denenerek kürtaj 1 hafta sonra tekrar denenebilinir. Fakat tekrar başarısız olma ihtimali de göz önünde bulundurulmalı ve hasta da bilgilendirilmelidir.
Asherman sendromu ( rahim içi yapışıklık):
Kürtajın en hoş olmayan ve daha sonra ortaya çıkan istenmeyen sonuçlarından biridir. Kürtaj sonrası rahim içi duvarlarında gelişen yapışıklıklar  sonucu adet miktarında belirgin  azalma , hiç adet görememe halidir. Kısırlığa da  neden olabilir. En sık nedenleri ise, rahim içi dokusunun keskin küretle kazınması veya kürtaj sonrası işleme veya hastaya bağlı nedenlerden bir  enfeksiyon gelişmesi sonucu oluşur.Tedavi olarak yapışıklıklar açılır, spiral takılıp rahim içini destekleyecek hormon ilaçları verilir.Rahim filmi (HSG) ile kesin tanı konur. Tedavi için gerekirse “operativ histeroskopi” uygulanabilir.
Lokal anesteziye bağlı riskler:
Lokal anestezi ile yapılan kürtajda rahim ağzı tek dişli ile tutulmuş  iken ve dilatasyon (rahim ağzının buji ile  açılması) sırasında  ani ağrıya bağlı tansiyon düşmesi, terleme, fenalık hissi ve  bayılma (ağrı şoku) oldukça sık görülmektedir. Bazen vakumun yarattığı karın içindeki  çekilme hissi de kasıklarda kramp tarzına ağrı ve bulantı-kusmaya sebep olabilmektedir. Bu gibi durumda hemen  kürtaja ara verilir veya hemen bitirilerek hastanın ayakları yukarı kaldırılıp tansiyonun düzelmesine , fenalık hissinin geçmesine yardımcı olunur. Ağrıya bağlı şok durumu dahi olabilir. Ve bu durumda hemen hastaya damar yolu açılıp serum verilmesi ve gerekli ilaç ile destek tedavisi yapılması gerekebilir. Fakat lokal anestezide bu kadar ileri derece şikayetler çok çok  nadirdir ve daha çok lokal anestezi ile yapılan 7 hafta ve daha büyük küretajlarda sık görülebilme olasılığı vardır.
Genel anesteziye bağlı riskler:
Genel anesteziye bağlı riskler hasta yaşı, hastanın genel sağlık durumu, sistemik hastalık varlığı gibi faktörlere daha çok bağlıdır.Tecrübeli anestezi doktoru tarafından anestezi verildiğinde kürtaj işlemi güvenlidir. Kürtaş süresinin kısa olması (ortalama 3-5 dakika) ve yüzeyel anestezi yapılması riskin çok fazla olmamasını sağlamaktadır. Bazen hastalar anesteziden uyanırken  bulantı- kusmaları olur veya psikolojik sebeplerden dolayı  ajite olup ağlayarak uyanırlar, fakat tüm bu şikayetler 3-4  dakikada geçer.

Kürtaj Randevusu|Kürtaj Bilgileri | Kürtaj Tekniği | Kürtaj Sık Sorulanlar | Kürtajın Riskleri | Kürtaj Sonrası | Kürtaj Fiyatları

 

ANASAYFA | BİZ KİMİZ | YASAL UYARI | SİTEMAP | RANDEVU

Top Cosmetic Surgeons   Cosmetic Surgery    

doktornevra.com   e-gebelik.net  genitalsigil.net    kurtaj.info   Mitera Google map

                                                                               © Copyright 2006. www.kurtajrehberi.net . Tüm Hakları Saklıdır