Endometrial Polip Nedir, Polip Tedavisi

Endometrial polip, rahim iç tabakasından yani endometrium tabakasından  kaynaklanarak gelişen iyi huylu genellikle saplı, yumuşak  oluşumlardır.Endometrial polip ler halk arasında rahim içerisinde et parçası şeklinde genellikle  adlandırılırlar.Değişik boyutlarda  ve diğşik  sayıda olabilirler. Bazıları 1 cm den küçük olmasına rağmen 2-3 cm boyutuna kadar hiçbir belirti vermeden ulaşabilecekleri gibi aynı abda yan yana 1-2 tane de bulunabilirle.Endometriyal polip benzeri oluşumlar rahim ağzı  kanalında da oluşabilir ve bunlar servikal polip olarak isimlendirilirler.

Polipler genellikle hiçbir  şikayete sebep olmazlar ve başka nedenlerle yapılan ultrasonografi  veya diğer tetkikler sırasında tesadüfen doktor  tarafından görülebilinir. En sık şikayet ise  poliplere bağlı aşırı veya uzun süren adet kanaması, ilişki sırasında lekelenme şeklinde kanamalar gibi şikayetlerin görülmesidir. Polipler bazen gebe kalamamaya veya düşüğe de sebep  olabilmektedirler.

Endometriyal polipler yerleşim olarak rahim içerisinde oluştuklarından dolayı göz ile dışarıdan veya vajinal muayene sırasında spekulum incelemesi  ile bakılarak görülemezler. Bazen çok büyük polipler rahim ağzından dışarı kadar sarkmışsa spekulum ile vajinal muayene yapılırken görülebilmektedirler. Endometrial polipler genellikle ultrasonografi ve rahim içini serum fizyolojik ile doldurarak  ultrasonografi ile gözlenmesi (salin infüzyon sonografi) yapılarak tanısı konulabilmektedir.Fakat kesin tanı polipin kürtaj veya histeroskopi ile çıkarıldıktan sonra patolojik olarak incelenmesi sonucu konulabilmektedir.

Polipler kürtaj işlemi ( full küretaj) veya operatif histeroskopi yöntemleri ile alınırlar ve bu işleme  polipektomi denir.Çıkan materyal mutlaka patolojik incelemeye  gönderilir. Sonuç eğer basit bir endometriyal polip ise ek bir tedaviye gerek yoktur. Eğer patoloji sonucu özellikle menopozda ve perimenopodaki kadınlarda bir hücre değişimini de işaret ediyor ise gerektiği durumda bir histerektomi ameliyatı kararı hekimin önerisi ile verilebilmektedir. Polip’ i alınan kadın mutlaka tekrar oluşma ihtimali olduğundan dolayı düzenli ultrasonografi takipleri planlanmalıdır.

Servikal polip yani rahip ağzı polipleri de tespit edildiğinde mutlaka alınılmalı ve patolojik incelemeye gönderilmelidir.


Rahim içi ( endometrium) serum fizyolojik ile doldurulduktan sonra transvajinal ultrasonografide endometrial polip çok net olarak izlenmekte (soldaki fotoğrafta işaretli alan)
Kürtaj Randevusu|Kürtaj Bilgileri | Kürtaj Tekniği | Kürtaj Sık Sorulanlar | Kürtajın Riskleri | Kürtaj Sonrası | Kürtaj Fiyatları

 

ANASAYFA | BİZ KİMİZ | YASAL UYARI | SİTEMAP | RANDEVU

Top Cosmetic Surgeons   Cosmetic Surgery    

doktornevra.com   e-gebelik.net  genitalsigil.net    kurtaj.info   Mitera Google map

                                                                               © Copyright 2006. www.kurtajrehberi.net . Tüm Hakları Saklıdır