Kürtaj Nasıl Mı? Kürtaj
Hakkında Genel Bilgiler...
Servikal polip veya diğer adı ile rahim ağzı polibi rahim kanalından gelişen genellikle iyi huylu bir yapıdır. Endoservikal polip de denir. Serviks içerisinde dokuların anormal gelişmesi ile oluşur. Her yaştaki kadında servikal polip gelişebilir.
Rahim ağzı poliplerden nadiren kanser gelişir. Polipin alındıktan sonra iyi veya kötü huylu olup olmadığını anlamak için patolojik incelemesi yapılmalıdır.
Polipler nasıl oluşurlar?
Rahim ağzından ve rahim azğı kanalından oluşan poliplerin neden geliştiğini bilmemekteyiz. Cinsel yolla geçen hastalıklarla ilgili değildir.Çok nadiren kanserle ilgili olabilirler. Bu sebeple alındıklarında mutlaka patolojiye gönderilmelidirler.
Rahimağzı polip belirtisi nelerdir?
Çoğunlukla hiç bir belirti vermezler. Bununla birlikte özellikle cinsel ilişki sonrası kanamaya sebep olabilirler.
Polip nasıl teşhis edilir?
Genellikle herhangi bir belirti vermediği için pek çok polip rutin jinekolojik muayene sırasında saptanır. Polipin yapısını anlamak için mutlaka alınarak patolojik olarak incelenmelidir.
Polip tedavisi nasıl yapılır?
Plibin tek tedavisi vardır, o da çıkarılmasıdır. Genellikle eğer büyük değil ise anesteziye de gerek kalmadan “polip forsepsi” olarak isimlendirlen bir alet ile tutularak çıkarılır. Büyük servikal polipler genellikle anestezi altında çıkarılır ve kanal servikal kanal içinde kalan sap kısmının da alınması için bazen “endoservikal küretaj” uygulanması gerekebilir.
Polip tedavisinden sonra her
yıl düzenli olarak jinekolojik muayene olunması ve rutin smear
testinin de yapılması gerekmektedir.
Polipler alınmasına rağmen maalesef %8-10 oranında 2 yıl içinde
tekrar edebilmektedirler.
Kürtaj Randevusu|Kürtaj Bilgileri |
Kürtaj
Tekniği |
Kürtaj Sık Sorulanlar |
Kürtajın Riskleri
|
Kürtaj Sonrası |
Kürtaj Fiyatları